Gary Thomas / Joel Grip / Devin Gray

corpulent-photo.jpg

Corpulent: “Wolfwalk” (Umlaut)
Τον Gary Thomas τον άκουσα πρώτη φορά με τους Special Edition του Jack DeJohnette στο ομότιτλο άλμπουμ και το “Audio Visualscapes”, που κυκλοφόρησαν το 1987 και το 1988 αντίστοιχα. Την ίδια εποχή ξεκινούσε και την προσωπική του πορεία με τη νεοϋρκέζικη κολεκτίβα M-Base, όπως άλλωστε και τα άλλα δύο νεαρά μέλη των Special Edition, ο Greg Osby και ο Lonnie Plaxico.

Η νεανική αυτή παρέα βγάζοντας τη τζαζ στους δρόμους για να απορροφήσει τους ήχους του φανκ και του χιπ χοπ, κινούνταν στον αντίποδα των ακαδημαϊκών αντιλήψεων περί παράδοσης που είχαν μπροστάρη τον Wynton Marsalis και της τάσης για αναβίωση του μπήμποπ. Ο Osby καθώς και η Cassandra Wilson δεν περιορίστηκαν από τους συχνά άκαμπτους ρυθμούς της M-Base, επεκτάθηκαν σε πολλούς χώρους και έγιναν δύο από τους καλύτερους και πιο πετυχημένους μουσικούς της γενιάς τους. Αντίθετα ο Gary Thomas, παρά τον ξεχωριστό και αναγνωρίσιμο ήχο του στο τενόρο και το φλάουτο δεν απέκτησε ανάλογη φήμη, ίσως γιατί έμεινε περισσότερο πιστός στο στυλ με το οποίο ξεκίνησε.
Η πιο πρόσφατη δουλειά του σαξοφωνίστα είναι με το τρίο Corpulent που σχημάτισε στην πόλη του τη Βαλτιμόρη, με δύο νέα παιδιά που συμπλήρωναν εκεί τις μουσικές τους σπουδές: το σουηδό μπασίστα Joel Grip και τον ντράμερ Devin Gray. Το πρώτο τους άλμπουμ είναι ταυτόχρονα και η πρώτη κυκλοφορία της Umlaut Records που δημιούργησε στη Στοκχόλμη ο Joel Grip.
Το όνομα του γκρουπ (Corpulent, παχύσαρκος) και ο τίτλος του άλμπουμ (Wolfwalk, περπάτημα λύκου) τραβούν δυο αδρές γραμμές για να περιγράψουν αυτό που ακούμε: ήχος κοφτερός, αδάμαστος, αργός αλλά με μεγάλη επιτάχυνση, χτισμένος από το τραχύ χωρίς ανάσα φύσημα του Thomas, τις ογκώδεις αλλά ευκίνητες γραμμές του κοντραμπάσου και το νευρώδες, ασταμάτητο μπητ του Gray. Ο Thomas, ο Grip και ο Gray εκπροσωπούν δύο διαφορετικές μουσικές γενιές αλλά τους ακούμε ξεκάθαρα να μοιράζονται κοινές αντιλήψεις και να συμμερίζονται τη λογική του ισότιμου ρόλου κάθε μέλους μέσα στο τρίο. Το προϊόν αυτής της όσμωσης, το ζητούμενο σε κάθε καλλιτεχνική συνεργασία, είναι ακατέργαστο όσο και έντεχνο, δυνατό όσο και ευαίσθητο. Τα κομμάτια, όλα γραμμένα από τους τρεις τους, είναι μεγάλα σε διάρκεια και διαγράφουν ένα πλαίσιο για ανοιχτό διάλογο, δημιουργική αλληλεπίδραση και παρατεταμένους αυτοσχεδιασμούς.
επαφή: www.umlautrecords.com

Συνέντευξη με τον Joel Grip, μπασίστα των Corpulent και επικεφαλής της ανεξάρτητης εταιρείας Umlaut records

Πώς σκεφτήκατε να δώσετε αυτό το όνομα στο γκρουπ;
Το όνομα κατά κάποιο τρόπο προέκυψε από ένα αστείο όταν ο Gary, ο Devin και εγώ ξεκινήσαμε να παίζουμε με αυτό το σχήμα το φθινόπωρο του 2003. Οι αγγλόφωνοι  χρησιμοποιούν τη λέξη fat (χοντρός) και για να περιγράψουν κάτι που είναι όμορφο, διασκεδαστικό ή εξαιρετικό. Κάποια στιγμή λοιπόν αφού παίξαμε ένα κομμάτι ο Gary είπε: “That was corpulent!”. Από τότε για μια περίοδο κάθε στιγμή που διασκεδάζαμε παίζοντας ήταν corpulent. Λόγω του ήχου μας σκεφτήκαμε ότι αυτή η λέξη περιέγραφε με τον καλύτερο τρόπο αυτό που κάναμε. Κι έτσι φτάσαμε σε αυτό το όνομα.

Τι σε δίδαξε η συνεργασία με τον Gary Thomas;
Το ειλικρινές παίξιμο και τη δύναμη να στηρίζεσαι στη δική σου φωνή. Τη σημασία που έχει το να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Το να χρησιμοποιείς τη μουσική ως κοινωνική και πολιτική έκφραση. Το πόσο διασκεδαστική μπορεί να κάνει τη μουσική η απλότητα. Ακόμη λόγω του ότι ο Gary έχει δουλέψει με μεγάλες εταιρείες και με μεγάλους καλλιτέχνες με βοήθησε να καταλάβω καλύτερα τη διαφορά ανάμεσα στην καλλιτεχνική δημιουργία που πηγάζει από την αγάπη για τη μουσική, και στα σκουπίδια, την εμπορική μουσική που κατευθύνεται από τις πωλήσεις.

Πότε σκέφτηκες να δημιουργήσεις τη δική σου δισκογραφική εταιρεία;
Όταν διαπίστωσα ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει κάτι για να σε βοηθήσει. Αν ήθελα να καταφέρω κάτι, έπρεπε να το κάνω μόνος μου. Αυτό ισχύει σε όλα τα πράγματα. Έτσι στα δεκαοκτώ μου ήθελα να κάνω το πρώτο μου CD με δικά μου κομμάτια. Αφού πάσχισα να έλθω σε επαφή με δισκογραφικές εταιρείες και εταιρείες διανομής και ταυτόχρονα έμαθα τι χρειάζεται για να κάνεις νόμιμα ένα δίσκο, αποφάσισα ότι έπρεπε να προσπαθήσω μόνος μου. Και έτσι έκανα. Τρία χρόνια αργότερα ηχογράφησα με τον Gary και τον Devin, και ίδρυσα την Umlaut Records.

Πόσο βιώσιμη είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία;
Καθόλου βέβαια. Δεν το κάνω για τα λεφτά αλλά για την αγάπη για τη μουσική και μόνο γι αυτή. Το να διατηρείς μια ανεξάρτητη εταιρεία δεν είναι παρά ένα κομμάτι ανάμεσα στα πολλά της διαδικασίας για τη δημιουργία νέας μουσικής.

Πιστεύεις ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη της τζαζ από άποψη κοινού και από άποψη χρηματοδότησης;
Ναι. Σε γενικές γραμμές στην Ευρώπη υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη για τη δημιουργική τέχνη από τις κυβερνήσεις σε σχέση με την Αμερική. Όμως στην Αμερική υπάρχουν πιο πολλές ευκαιρίες να παίξεις σε μικρούς αντεργκράουντ χώρους και συνήθως με χαμηλές αμοιβές, αφού οι μουσικοί σχεδόν πάντα πληρώνονται μόνο «από την πόρτα», δηλαδή από τα χρήματα που πληρώνει ο κόσμος στην είσοδο. Στην Ευρώπη – τουλάχιστον στη δυτική – τα πράγματα είναι κάπως θεσμοποιημένα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να ζήσει κανείς παίζοντας δημιουργική μουσική, αρκεί να έχει τη θέληση να ταξιδεύει.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Umlaut records;
Η εταιρεία Umlaut δεν περιορίζεται στην κυκλοφορία κάποιων συγκεκριμένων ειδών μουσικής, αλλά αναζητά την τιμιότητα και την ουσία σε κάθε είδος ήχου που παράγουν άνθρωποι στην προσπάθειά τους να αλλάξουν έναν κόσμο. Από το βαθύ λαρύγγι της Umlaut θα ακούγονται ηχητικές αλλαγές και μεταμορφώσεις. Στο κοντινό μέλλον θα κυκλοφορήσουν ποιήματα, ηχητικές συνθέσεις, ένα μοντέρνο τζαζ τρίο με τη συμμετοχή του Michael Formanek, αυτοσχεδιασμοί με εκκλησιαστικό όργανο κτλ. Ακόμη σε συνεργασία με την Public Health Music (www.publichealthmusic.com) θα κυκλοφορήσει ένα CD και DVD από άστεγους νέους της Ουκρανίας που προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν οργανισμό για την πληροφόρηση του κόσμου.

Jazz & Tzaz, Οκτώβριος 2006

Advertisements

0 Responses to “Gary Thomas / Joel Grip / Devin Gray”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Kατηγορίες

Email me:

vagarag at freemail.gr

Αρχείο

Blog Stats

  • 26,434 hits
Μαρτίου 2007
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    Απρ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: