Modern Big Bands

Bik Bent Braam (photo by Cees van de Ven)

Bik Bent Braam (photo by Cees van de Ven)

Αν στη τζαζ δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί ένα working group, ένα σχήμα δηλαδή με σταθερά μέλη στη σύνθεσή του, τα εμπόδια που εμφανίζονται στη δημιουργία και τη συντήρηση μιας μεγάλης ορχήστρας γίνονται σχεδόν ανυπέρβλητα. Δύσκολος ο προγραμματισμός και η συνεύρεση όλων των μελών, ειδικά αν πρόκειται για μουσικούς με πολλές υποχρεώσεις, αυξημένο το κόστος λειτουργίας και ηχογραφήσεων, μικρότερες οι πιθανότητες να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για εμφανίσεις. Κι από την πλευρά των ιδιοκτητών χώρων και των διοργανωτών, πολλαπλάσιο το κόστος για την αμοιβή, τη μετακίνηση και τη διαμονή των μουσικών, κόστος που τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να αποσβεστεί από το κοινό αυτής της μουσικής. Δεν είναι άσχετο με όλα αυτά ότι το μακροβιότερο μεγάλο σύνολο στη χώρα μας είναι η Big Band του Δήμου Αθηναίων. Όταν μάλιστα μια ορχήστρα αρέσκεται στους πειραματισμούς και τις ιδιαιτερότητες, τότε οι δραστηριότητές της έχουν ανάγκη και από εξωτερική υποστήριξη.

Στην περίπτωση της ολλανδικής Bik Bent Braam και της δανέζικης Blood Sweat Drum ‘n’ Bass Big Band η ενίσχυση έρχεται από την πλευρά φορέων της πολιτείας, ενώ το πρώτο (μίνι) άλμπουμ για τη Big Band του Danilo Perez δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς τη σύμπραξη δύο εκπαιδευτικών μεγαθηρίων της Αμερικής και του καλλιτεχνικού ιδρύματος που δημιούργησε ο φημισμένος πιανίστας από τον Παναμά.

Bik Bent Braam: “Extremen” (self-published)
Αν και μουσικός μεγάλης κλάσης ο Ολλανδός πιανίστας Michiel Braam είναι σχεδόν άγνωστος στην Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη δεν έχει τη φήμη που του αναλογεί. Πολλά και διάφορα τα σχήματα με τα οποία δουλεύει, κρατώντας με καθένα τους μια σταθερή πορεία μέσα στο χρόνο. Με ένα από αυτά, το Trio BraamDeJoodeVatcher εκπροσώπησε την πατρίδα του στο περσινό Eurojazz Festival. Το ίδιο τρίο δηλαδή ο Braam, ο μπασίστας Wilbert DeJoode (προφέρεται Ντε Γιόοντε) και ο ντράμερ Michael Vatcher, αποτελεί και το rhythm section της μεγάλης του ορχήστρας Bik Bent Braam, που συμπληρώνεται από δέκα αυτοσχεδιαστές των πνευστών (ανάμεσά τους ο φοβερός τρομπονίστας Wolter Weirbos και ο σαξοφωνίστας και κλαρινετίστας Frank Gratkowski). Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει η ορχήστρα απέχει πολύ από τη συμβατική λειτουργία μιας big band. Μια σύνθεση μπορεί να ερμηνευτεί κάθε φορά σε εντελώς διαφορετικό ύφος και τέμπο, ανάλογα με το πώς τη νιώθουν οι μουσικοί πάνω στη σκηνή τη συγκεκριμένη στιγμή και με βασική αρχή να μην παίζεται ποτέ με τον ίδιο τρόπο.

Michiel Braam (photo by Sjors Braam)

Michiel Braam (photo by Sjors Braam)

Αυτή τη μοναδικότητα έχουν και οι 12 συνθέσεις του “Extremen” στη ζωντανή τους ηχογράφηση στο φημισμένο Bimhaus του Άμστερνταμ. Κάθε κομμάτι είναι «χρεωμένο» σε ένα από τα μέλη της ορχήστρας και παίρνει τον τίτλο του από το όνομά του. Όταν έλθει η σειρά του κάθε μουσικός αναλαμβάνει να δώσει τον τόνο, έχοντας επιπρόσθετα στη διάθεσή του και ένα σημείωμα από τον πιανίστα με μερικές λέξεις, σύμβολα ή δυο-τρία μέτρα με μουσικές φράσεις. Η φωτογραφία της ορχήστρας στο εξώφυλλο του CD απεικονίζει τη λειτουργία της. Τα πάντα διαδραματίζονται σε παρόντα χρόνο. Το rhythm section στο κέντρο και αντικριστά σε ημικύκλιο τα δέκα πνευστά. Όλοι βλέπουν όλους και ό,τι συμβαίνει, κάθε φράση που ακούγεται, κάθε νεύμα, κάθε κίνηση προσφέρεται για ερμηνεία και αντίδραση από τους υπόλοιπους, ανάλογα με τις επιλογές της στιγμής, τη διάθεση, τα γούστα, τις εμπειρίες. Σ’ αυτό το ανοιχτό πεδίο δεν λείπουν και οι αναφορές σε σταθερές αξίες, όπως ο Duke Ellington στο “JWX” που κλείνει το CD, ή η προσωρινή στάση στον Charlie Mingus, καθώς στο “Franxs” το σπιρίτσουαλ κάλεσμα στον μεγάλο bandleader, δίνει γρήγορα τη θέση του σε μια λάτιν κίνηση με μαριάτσι πνευστά, για να φτάσουμε σε ένα εκρηκτικό αυτοσχεδιαστικό ντουέτο από το άλτο του Frank Gratkowski και την τρομπέτα του Angelo Verploegen.
www.michielbraam.com

Danilo Perez

Danilo Perez

Danilo Perez Big Band: “Panama Suite” (ArtistShare)
Η πετυχημένη πορεία του Danilo Perez σαν leader, σαν session μουσικός αλλά και σαν δάσκαλος, του επιτρέπει να προσφέρει σημαντικές καλλιτεχνικές υπηρεσίες στην πατρίδα του. Το 2003 ίδρυσε το Panama Jazz Festival και το 2005 το Danilo Perez Foundation, που και τα δύο συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην πολιτιστική ανάπτυξη του Παναμά.

Το “Panama Suite” είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης δύο εκ των μεγαλύτερων τζαζ εκπαιδευτηρίων του κόσμου, του Berklee και του New England Conservatory (ο Perez διδάσκει και στα δύο). Η ηχογράφηση έγινε στο Berklee και οι μουσικοί προέρχονται από τους μαθητές και τους δασκάλους και των δύο ιδρυμάτων. Η εμπροσθοφυλακή της ορχήστρας έχει την κλασική πολυπρόσωπη δομή μιας big band με 4 τρομπέτες, 4 τρομπόνια και 6 σαξόφωνα, ενώ στο rhythm section ακούμε μια μίξη ακουστικού και ηλεκτρικού ήχου, με φέντερ ρόουντς από τον Perez, πιάνο, ηλεκτρικό μπάσο, δύο περκασιονίστες και ντραμς. Το μίνι αυτό άλμπουμ (έχει διάρκεια μόλις 15 λεπτά), αφιερωμένο στα πέντε χρόνια του φεστιβάλ, περιλαμβάνει ένα έργο σε τρία μέρη. Το “Awakening” δηλώνει το βασικό θέμα της σουίτας με απλές μελωδικές γραμμές από τα πνευστά και ατμοσφαιρικά ακόρντα από τα φέντερ ρόουντς, πάνω σε ένα δυνατό λάτιν ρυθμό. Στο “The Quest” η ένταση και ο ρυθμός πέφτουν στρέφοντας τη διάθεση προς τα έσω και οδηγώντας το ακουστικό πιάνο και το σοπράνο σε ενδοσκοπικά σόλο. Το “The Celebration” επαναφέρει το ρυθμό και το φολκλορικό στοιχείο γίνεται πιο έντονο από τα γυναικεία φωνητικά που επαναλαμβάνουν το θέμα δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γιορτής, η οποία μεταφέρεται στους σολίστες των πνευστών που ανταλλάσσουν συνεχώς φράσεις και ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς. Αυτή η μικρής διάρκειας αλλά πολύ πετυχημένη προσπάθεια του πιανίστα με ένα μεγάλο σύνολο, εγγυάται ότι θα τον ξανακούσουμε πολύ σύντομα με τη big band του.
www.artistshare.com

Blood Sweat Drum 'n' Bass Big Band

Blood Sweat Drum'n'Bass Big Band

Blood Sweat Drum ‘n’ Bass Big Band: “Live Sessions with Jorgen Munkeby” (Calibrated)
Στο φεστιβάλ του Άαρχους του 2001 ο δανός Jens Chr. ”Chappe” Jensen παρουσίασε τη βασισμένη στο drum‘n‘bass σουίτα του “Blood, Sweat Drum’n Bass” με μια μεγάλη ορχήστρα. Η συγκεκριμένη σουίτα έδωσε το όνομά της σε αυτή την ορχήστρα που περιορίζει στο ελάχιστο τη σχέση με την παράδοση του σουίνγκ και φέρνει μπροστά τις επιρροές της από το ροκ, τη φρη τζαζ, την ελεκτρόνικα, τη μοντέρνα κλασική, την κινηματογραφική μουσική και φυσικά το drum‘n‘bass.

Jorgen Munkeby

Jorgen Munkeby

Περιλαμβάνοντας 14 άτομα στα πνευστά, 2 κιθαρίστες, 2 κιμπορντίστες, 2 μπασίστες, 3 περκασιονίστες και 3 βοκαλίστες και με την υποστήριξη της δανέζικης ένωσης μουσικών, της πόλης Άαρχους και του Δανέζικου Συμβουλίου Τεχνών κυκλοφορεί το δεύτερό της CD, όπου ανακατεύει χωρίς κανένα φραγμό φαινομενικά ετερόκλιτα και ασυνήθιστα για μια big band στοιχεία. Το φουτουριστικό “Crawl Right In” διασταυρώνει την Bjork με τους Massive Attack και το “Lykkestrejf” τους Weather Report με την αμερικάνα μέσω μιας pedal steel από τον μπασίστα Rune Werner Christensen. Το “Madness” παντρεύει την κλασική big band jazz ενορχήστρωση των πνευστών με το jungle και το “Fight Dusk With Dawn” το μέταλ με τη φρη τζαζ. Ο νορβηγός πολυοργανίστας Jorgen Munkeby (Jaga Jazzist, Shining) έχει εξέχουσα παρουσία σε ολόκληρο το άλμπουμ. Είναι ο συνθέτης των περισσότερων κομματιών, παίζει σαξόφωνο, EWI, μπάσο κλαρινέτο και κιθάρα και σολάρει σχεδόν παντού. Τα εντελώς διαφορετικά πρόσωπα που εμφανίζει από κομμάτι σε κομμάτι (όπως η ατμοσφαιρική εισαγωγή με το μπάσο κλαρινέτο και το σε στυλ Gato Barbieri παρατεταμένο σόλο με το τενόρο στο “Airborne”, ή τα πανκ ριφ της ηλεκτρικής κιθάρας στο “Goretex Weather Report”, αποκαλύπτουν ένα πληθωρικό ταλέντο. Έτσι αν στον Jensen χρεώνεται η φαντασία και η πρωτοτυπία στην καθοδήγηση μιας πραγματικά ιδιαίτερης big band, ο Munkeby δικαιούται ένα σημαντικό μερίδιο στην εκφραστική επιτυχία αυτού του εξαιρετικού CD.
www.bloodsweatdrumnbass.com

Jazz & Tzaz, Οκτώβριος 2008

0 Responses to “Modern Big Bands”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Kατηγορίες

Email me:

vagarag at freemail.gr

Αρχείο

Blog Stats

  • 27.196 hits
Οκτώβριος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρέσει σε %d bloggers: